Konutlarda Sosyal Sorumluluk Mutfak

sosyal sorumluluk konutlarda doğru enerji kullanımı mutfak

Konutlarda Sosyal Sorumluluk Mutfak larımız

Tunalı Yapı Olarak Enerji’nin Değerini Biliyoruz ve Bu Konuda Sorumluluk Almak istiyoruz.

sosyal sorumluluk konutlarda doğru enerji kullanımı mutfak

1- Yemek pişirmede düdüklü tencere kullan. Yüksek basınç ve sıcaklıkta yemekler daha çabuk pişer ve % 50-75 arası enerji tasarrufu sağlanır. 

2- Düdüklü tencere kullanılmıyorsa, kenarları kıvrımsız, tabanı düz kalın bakır, yan yüzleri dik ve tabanla birleştiği yerde hafif yuvarlak olan kaplar kullanılmalıdır.

3- Yemekleri mümkün olan en az suyla pişir ve tencerenin kapağını sıkı bir şekilde kapalı tut. Yemek kaynamaya başladıktan sonra ocağı iyice kıs. Çünkü kaynama başladıktan sonra verilen fazla ısı enerjinin boşa harcanmasından başka bir işe yaramaz.

4- Kapların sadece tencere tabanına ısı verecek şekilde alev ayarlaması yapılmalıdır. Elektrikli ocaklarda, tencere ve tavanın çapı elektrikli ocak çapından (plate) daha büyük olmalıdır. 18 cm çapındaki bir elektrikli ocak üzerinde 15 cm çapında bir tencere kullanıldığında enerjinin % 30’u israf edilmiş olur. Elektrikli ocaklarda tencere ve tava tabanının düz olması gerekir. Böylece ısı daha iyi iletilir ve enerji kayıpları azalır.

5- Çay suyu elektrikli ısıtıcıda (Kettle) kaynatılmalı. Demleme sırasında ocak en küçük ve kısık konumda olmalıdır.

6- Yumurtaları tencere içinde pişirmek, elektrikli yumurta pişirici içinde pişirmekten %50 daha fazla enerji harcar.

7- Kızartmaları elektrikli ocak üzerinde kızartmak, fritöz içinde yapmaktan % 25 daha fazla enerji harcar.

8- Elektrikli fırınlardan daha verimlisi konveksiyonlu fırınlardır. Bunlara turbo fırınlar da denir. Turbo fırınlar fanlar yardımıyla sıcak havayı dolaştırırlar ve çok kısa sürelerde pişirirler.

9- Fırının kapağını her açışta içerideki sıcaklığı 10 °C azaltmış olursun, bunu dengelemek için de fırın fazladan enerji harcar. Bu nedenle gerekmediği sürece fırının kapağını açma.

10- Fırın uygunsa, aynı zamanda birden fazla yemek pişirebilirsin.

11- Mikrodalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşir. Bu nedenle geleneksel fırınlara göre %66 daha az elektrik harcarlar.

12- Fırının kendini temizleme özelliğini pişirme işlemin bittikten hemen sonra kullan, böylece hala içeride olan ısıdan yararlanıp temizleme işlemine daha az enerji harcamış olursun.

13- Gerekli olmadıkça ön ısıtma yapma. Yapmak gerektiğinde ise en fazla 7-8 dk ısıtmak yeterlidir.

14- Doğru boyutta yüksek enerji sınıfı (A+ ve daha üstü) bir buzdolabı kullan. Buzdolabı alırken ihtiyaçlarınızı düşünerek alım yap; boşuna gereğinden büyük ve daha fazla enerji harcayan bir buzdolabı alma.

15- Buzdolabını doğru şekilde yerleştir. Radyatör, ocak, güneş gibi ısı kaynaklarından uzak tut.

16- Buzdolabının kapağını sık açma ve uzun süre açık bırakma.

17- Buzdolabı duvarlardan belli bir mesafe uzakta olmalı ve çevresi temiz tutulmalıdır.

18- Buzdolabını doldururken yiyecekler arasında uygun bir mesafe bırakmaya dikkat edilmeli. Böylece hava rahatça hareket eder ve buzdolabı daha az enerji harcar.

19- Soğutma bölüm sıcaklığı 4 ile 5 °C, dondurucu bölüm sıcaklığı -20 ile -18 °C arası olmalıdır.

20- Yemekler soğuduktan sonra buzdolabına koyulmalı.

21- Sıvıları ağızlarını kapatarak, yiyeceklerinizi de sararak veya saklama kabında buzdolabına koymalısın. Ağzı kapatılmamış sıvılar ve korunmamış yemekler salacakları buhar nedeniyle buzdolabınıza fazla enerji harcatır lar.

22- Bulaşık makinasını doldurmalı ve tam kapasite çalıştırmalı sın.

23 – Bulaşık makinasında mümkün olduğu kadar ekonomik devirli düşük sıcaklık programı tercih etmelisin.

24 – Bulaşıklar için en verimli yıkama sıcaklığı 50 derecedir.

25 – Bulaşık makinesi yerleştirilirken çevresinde en az 5 cm. boşluk bırakılarak ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılması sağlanmalı.